Artiklar

fredag 30 december 2016

Recension: The OA

Betyg: 3/5 
(IMDB: 8.1)

Titel: The OA
Regi: Zal Batmanglij, Brit Marling
Medverkande: Emory Cohen, Scott Wilson, Alice Krige
Produktionsland: USA
Produktionsår: 2016
Format: Serie
Säsong: 1 (8 avsnitt)
Genre: Drama 

I mitten av December släppte Netflix den mystiska dramaserien The OA som handlar om försvinnandet av 21-åriga Prairie Johnson (Brit Marling) och vad som därefter hände henne. Sju år senare kommer Prairie plötsligt tillbaka. Det skapar stor uppståndelse, inte minst för att hon har en mängd konstiga ärr på ryggen utan även för att hon inte längre är blind. Både föräldrarna och FBI vill att Prairie ska berätta vad som har hänt henne, hon vägrar. Istället samlar hon ihop fyra struliga tonårspojkar och en lärare som får lyssna på hennes historia om livet i fångenskap, brutala experiment och tron på övernaturliga fenomen.

Genom seriens gång utvecklar både Prairie, ungdomarna och läraren genom berättelsen från att knappt haft tilltro till livet till att tro på änglar och andra dimensioner.

Det tog ett par avsnitt innan jag kom in i serien och den mystiska stämningen började byggas upp, men väl där var jag fast och det slutade med att jag såg alla avsnitt under en helg. Brit Marling gör en skicklig skildring av Prairies mentala förändring under livet i fångenskap, men övergångarna mellan olika händelser i nutid är ofta ologiska, framförallt den sista scenen i sista avsnittet där min enda kommentar kan vara ”Huh?!”.


Har du en stund över och vill ha en serie att slötitta på, titta på The OA.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar