Artiklar

fredag 30 december 2016

Recension: The OA

Betyg: 3/5 
(IMDB: 8.1)

Titel: The OA
Regi: Zal Batmanglij, Brit Marling
Medverkande: Emory Cohen, Scott Wilson, Alice Krige
Produktionsland: USA
Produktionsår: 2016
Format: Serie
Säsong: 1 (8 avsnitt)
Genre: Drama 

I mitten av December släppte Netflix den mystiska dramaserien The OA som handlar om försvinnandet av 21-åriga Prairie Johnson (Brit Marling) och vad som därefter hände henne. Sju år senare kommer Prairie plötsligt tillbaka. Det skapar stor uppståndelse, inte minst för att hon har en mängd konstiga ärr på ryggen utan även för att hon inte längre är blind. Både föräldrarna och FBI vill att Prairie ska berätta vad som har hänt henne, hon vägrar. Istället samlar hon ihop fyra struliga tonårspojkar och en lärare som får lyssna på hennes historia om livet i fångenskap, brutala experiment och tron på övernaturliga fenomen.

Genom seriens gång utvecklar både Prairie, ungdomarna och läraren genom berättelsen från att knappt haft tilltro till livet till att tro på änglar och andra dimensioner.

Det tog ett par avsnitt innan jag kom in i serien och den mystiska stämningen började byggas upp, men väl där var jag fast och det slutade med att jag såg alla avsnitt under en helg. Brit Marling gör en skicklig skildring av Prairies mentala förändring under livet i fångenskap, men övergångarna mellan olika händelser i nutid är ofta ologiska, framförallt den sista scenen i sista avsnittet där min enda kommentar kan vara ”Huh?!”.


Har du en stund över och vill ha en serie att slötitta på, titta på The OA.



måndag 26 december 2016

Munken som får mig att vridas i plågor

Betyg: 1/5 
(Goodreads: 3.76) 

Titel: Munken som sålde sin Ferrari: En berättelse om att uppfylla sina drömmar och förverkliga sig själv
Originaltitel: The monk who sold his Ferreri
Författare: Robin Sharma
Förlag: Storyside
Utgivningsår: 2008
Format: Ljudbok
Uppläsare: Stefan Sauk
Tid: 6h 26 min
Genre: FaktaPsykologi / Religion 

Sedan ett antal år har jag varit nyfiken på Munken som sålde sin Ferrari men har aldrig tagit mig tid att börja läsa den. Det var först när jag satt hemma och i ren uttråkning startade ett Storytelkonto som boken blev aktuell, dock inte för läsning utan för lyssning. 

Munken som sålde sin Ferrari handlar om en amerikansk stjärnadvokat, Julian Mantle, som får en hjärtinfarkt i rättssalen och därefter försvinner i tre år. Läsaren möter Julian när han kommer tillbaka till USA som en helt förändrad man. Han berättar sin historia för vännen och kollegan John. Under frånvaron har Julian befunnit sig hos Sagers of Sivana, en grupp mysiker i en liten bergsby i Himalaya, där han studerat hur han ska nå ett upplyst, lyckligt och framgångsrikt liv.

Munken som sålde sin Ferrari har överlag fått mycket goda recensioner. Därmed blev jag ganska förvånad över att upptäcka att boken inte alls passar mig. Trots mitt engagemang för buddhism och österländska filosofier upplevde jag Sharmas bok som en enda lång påtvingad predikan full av faktafel och flummerier. Jag fann den inte inspirerande eller lärorik överhuvudtaget, vilket jag i princip alltid gör med liknande böcker. Enda anledningen att jag tog mig igenom lyssningen var Stefan Sauks berättarröst som är både kvick och väcker nyfikenhet.

Jag ser ingen större mening i att göra en djupare analys av Munken som sålde sin Ferrari då Maiburogu har skrivit exakt allt som jag tycker och tänker. Är du intresserad av att läsa mer, in och läs den recensionen.


Boken finns bl.a. att köpa på Bokus och Adlibris.

söndag 25 december 2016

Inte bara fantasy för Tolkien

Visste ni att Tolkien inte enbart skrivit Sagan om Ringen och Bilbo? Bland hans verk finns även Letters from Father Christmas vilken sägs vara riktigt bra.

Enligt Goodreads har den följande handling:

"Every December an envelope bearing a stamp from the North Pole would arrive for J.R.R. Tolkien’s children. Inside would be a letter in a strange, spidery handwriting and a beautiful colored drawing or some sketches. 

The letters were from Father Christmas.

They told wonderful tales of life at the North Pole: how the reindeer got loose and scattered presents everywhere; how the accident-prone North Polar Bear climbed the North Pole and fell through the roof of Father Christmas’s house; how he broke the Moon into four pieces and made the Man in it fall into the back garden; how there were wars with the troublesome horde of goblins who lived in the caves beneath the house.

Sometimes the Polar Bear would scrawl a note, and sometimes Ilbereth the Elf would write in his elegant flowing script, adding yet more life and humor to the stories."


Är det någon som har läst den?

fredag 23 december 2016

Recension: Midnattssol

Betyg: 4/5 
(IMDB: 7.4)

Titel: Midnattssol
Regi: Måns Mårlind, Björn Stein
Medverkande: Leïla Bekhti, Albin Grenholm, Gustaf Hammarsten, Peter Stormare 
Produktionsland: Sverige
Produktionsår: 2016
Säsong: 1 (8 avsnitt)
Format: Serie
Genre: Kriminalare 

Under hösten har Måns Mårlind och Björn Steins senaste svensk-franska samarbetsprojekt Midnattssol sänts på SVT. Regissörerna som tidigare varit med och skapat både floppar som Snapphanar (2006) och succéer som De drabbade (2003) och Bron (2011). Därmed hade jag blandade förväntningar inför något så ovanligt som en kriminalare med fokus på den svenska ursprungsbefolkningen.

När en fransk medborgare hittas mördad på ett helikopterblad i fjällen utanför Kiruna skickas en fransk polis, Kahina Zadi (Leïla Bekhti) till Sverige för att lösa mordet tillsammans med chefsåklagare Rutger Burlin (Peter Stormare). Allteftersom dagarna går hittas fler och fler lik. Åklagare Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten) kopplas in och han upptäcker snart att morden har en viktig gemensam nämnare, de samiskt ritualistiska tillvägagångssätten. Utredningen pekar allt mer mot den samiska lokalbefolkningen och omgående rivs den infekterade konflikten mellan Kirunaborna och samerna upp.

Regissörerna har skapat skickliga personporträtt kring Anders Harnesk, Kahina Zadi, Kristoffer Hanki (ledaren för det samiska ungdomsförbundet) och alkoholisten Sparen som ganska omgående visar sig ha ett tragiskt förflutet. Genom att väva ihop karaktärernas vardagsliv med huvudberättelsen skapas ett djup i serien där jag som tittar i stunder inte kan låta bli att dra paralleller till den utbredda rasism och de motsättningar som råder i dagens Europa. Skådespelarna är skickliga, framförallt Oscar Skagerberg (Kristoffer Hanki), som gör en utmärkt porträttering av en arg ung man i ständig jakt på en förändring av Kirunabornas bemötande mot samerna.

Efter att själv ha vistats i Kiruna och fjällen däromkring vid flertalet tillfällen känner jag igen mig i miljöporträtten, däremot blir jag ganska snabbt irriterad över den mängd orelevanta helikopterresor med rena föreläsningar om Kiruna och fjällen som slängts in. Det känns som att regissörerna skriver mig på näsan och tankarna dras snabbt till om de i sista stund insett att de haft för lite material för att fylla TV-tiden och därmed gjort någon typ av akutlösning.

Trots att tanken kring att uppmärksamma samerna, deras utanförskap och den förföljelse de genomlidit under många år är god så upplever jag till stora att samerna görs än mer mystiska och än mer exotiska. Eller vad sägs om en nåjd (samisk schaman) med förmågan att genom syner vägleda andra i rätt riktning? Eller den genomgående jojken? Jag hade önskat att regissörerna hade skapat en mer nyanserad bild av samerna istället för att spela på den stereotypa och fördomsfulla bild som redan finns.


Midnattssol är en riktigt sevärd serie med alla ingredienser som gör en kriminalare bra i form av ledtrådar i fel riktningar, vändpunkter och invävning av personporträtt. Den bjuder dessutom på ett rafflande slut. Har du inte sett den, se den!




SparaSpara

måndag 19 december 2016

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Betyg: 4/5 
(Goodreads: 3.87)

Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Originaltitel: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children 
Författare: Ransom Riggs
Förlag: Rabén & Sjögren 
Antal sidor: 384 
Utgivningsår: 2016 
Format: Pocket 
Serie: Miss Peregrine (#1)
Genre: Ungdom

Under hösten har Ransom Riggs bok Miss Peregrines hem för besynnerliga barn haft biopremiär. Detta är något som jag tycks ha missat, men blev uppmärksammad på när jag började Googla på boken inför ett eventuellt köp. Med Tim Burton som regissör till filmatiseringen förstod jag omgående att Miss Peregrines hem för besynnerliga barn inte skulle vara en ”vanlig” bok, utan ha någon morbid underton. Och visst var det så…

Historien tar sitt avstamp i en alldeles vanlig och tråkig stad i USA, där sextonåriga Jacob lever tillsammans med sina föräldrar. Under Jacobs uppväxt har hans farfar berättat en mängd besynnerliga historier om barn med olika förmågor. En  kunde flyga, en annan var otroligt starka och en tredje hade bin som flög ur dennes mun. Jacob trodde inte på dessa berättelser, men blev vid sin farfars mystiska död manad att ta reda på mer om hans förflutna.

Jacob tar sig till en ö utanför Wales för att ta reda på mer om det barnhem där farfardern vuxit upp under övervakning av föreståndarinnan Alma Peregrine. Det tar inte lång tid innan Jacob upptäcker att berättelserna om de besynnerliga barnen mycket väl kan ha varit sanna och att de troligen fortfarande är vid liv.

Riggs berättelse om de Jacob och de besynnerliga barnen är sannerligen en mycket besynnerlig läsning och endast efter ett par sidor inser jag att jag är helt såld på berättelsen. Författaren har lyckats med något så ovanligt som att skriva en berättelse i sann Harry Potter-anda. Visserligen har förlaget kategoriserat boken till åldern 12-15 år, men jag skulle utan tvekan säga att jag som vuxen har en riktigt stor behållning av den. 

Riggs har medvetet eller omedvetet delat upp berättarstilen i två delar. Under första halvan är Miss Peregrines hem för besynnerliga barn suggestiv och stämningsfull. Läsaren får följa med i ett gäng besynnerliga händelser vilka är rikt illustrerade med fotografier som stöd till berättelsen. Det är ett smart grepp och jag upptäcker att jag bitvis läser extra fort bara för att få se nästa bild. När berättelsen i andra halvan av boken övergår till att bli mer händelserik skruvas lästempot upp rejält. Läsaren kan klart och tydligt kan känna Jacob och barnens ångest, frustration och rädsla. Dock är det tyvärr bitvis ganska spretigt och Riggs har stoppat in både övernaturliga fenomen, monster och tidsresor i en för kompakt blandning. Därmed får inte karaktärerna tillräckligt med plats för att utvecklas. Jag hoppas att Riggs åtgärdar detta i uppföljaren till denna boken, i så fall kan det vara en av de bästa ungdomsserier jag påbörjat på... åratal!

Jag skulle utan tvekan rekommendera denna bok till både tonåringar och trogna Harry Potter-fans. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn tilltalar mig på ett alldeles förtjusande sätt! Och när boken är slut, då vill jag bara läsa mer.


Boken finns bl.a. att köpa på Bokus och Adlibris.
SparaSpara

söndag 18 december 2016

Vila i frid

Betyg: 3/5 
(Goodreads: 3.29)

Titel: Vila i frid
Författare: Sofie Sarenbrant
Förlag: Massolit Förlag 
Antal sidor: 350 
Utgivningsår: 2015 
Format:  E-bok 
Serie: Emma Sköld (#1) 
Genre: Deckare

Sofie Sarenbrant påbörjade sin serie om Emma sköld 2012 med boken Vila i frid. I samband med att denna recension skrivs i december 2016 är fem böcker om Emma Sköld utgivna.

Vila i frid utspelar sig på spaet Yasuragi i Hasseludden utanför Stockholm. En av de mest folkkära skåderspeleskorna hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum. Emma Sköld på kriminalpolisen i Nacka kallas in för att utreda vad som har hänt. Strax därefter upptäcks ett äldre par döda på sitt hotellrum. När en tredje person hittas avliden på samma spa är tillfälligheterna för många för att vara en slump och polisen med Emma Sköld i spetsen arbetar intensivt för att hitta mördaren.

Sarenbrant har skrivit en lättläst kriminalare i sann Beck- och Wallanderanda. Däremot skiljer den sig åt på flera väsentliga punkter. Boken är svår att komma in i då ett gäng karaktärer presenteras nästan samtidigt och det blir förvirrande att förstå vem som är vem och vilka relationer de har till varandra. Det tar ett ganska bra tag innan deras liv nystas upp så pass att jag får ett grepp om dem. Det är även en märkbar skillnad genom att Sarenbrant inte lägger ut några direkta ledtrådar kring vem mördaren kan vara förrän strax innan det uppdagar sig. Det gör att jag under läsningen hela tiden väntar på en vändpunkt och tillslut blir ganska otålig. När vändpunkten väl kommer upplever jag mer den som ett ”jaha…” än som den spänningstrigger den bör vara.

Trots dessa invändningar är Vila i frid en ganska avskalad och stämningsfull kriminalare. Framförallt genom den parallella berättelsen som Emma Sköld och hennes kamp att få ihop livet som polis, flickvän och syster. Sarenbrant porträtterar henne mycket trovärdigt och i flera punkter kan jag känna igen olika emotioner och tankegångar från mitt eget liv. Jag kommer definitivt att fortsätta att läsa serien om Emma Sköld, men då framförallt för att jag är nyfiken på hur hennes karaktär kommer att utveckla sig.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att Vila i frid är en kriminalare som passar sig bra som en lugn läsning på stranden, framför brasan eller som mellanläsning när hjärnan behöver koppla av. Genom ett snabbt berättartempo går den snabbt att läsa och behåller en helt okej spänningsgrad rakt igenom hela boken.


Boken finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.
SparaSpara

fredag 16 december 2016

Väggen: En utbränd psykiaters noteringar

Betyg: 5/5 
(Goodreads: 4.33)

Titel: Väggen
Författare: Pia Dellson
Förlag: Natur & Kultur 
Antal sidor: 138 
Utgivningsår: 2015
Format: E-bok
Genre: Biografier / Psykologi

Pia Dellson upptäckte en nyårsafton för ett par år sedan att hon inte klarade av att hämta ett par strumpor. Hon hade levt med för högt stresspåslag under lång tid i sitt arbete som psykiater vilket resulterade i att det tog stopp. Dellson blev diagnostiserad med utmattningssyndrom och hon blev sjukskriven. Med boken Väggen: En utbränd psykiaters noteringar samlade Dellson sina tankar från sjukdomsperioden. I korta haikuliknande textrader får läsaren följa med henne ner i avgrunden och upp ur djupet. Dellson beskriver hur hjärnan känns som sirap, hur hon är oförmögen att göra någonting och hur tankarna inte hänger med.

”Med envishet
kommer man långt
in i väggen.”

Jag blev diagnostiserad med utmattningssyndrom för fyra månader sedan och hörde talas om Väggen av en slump. När jag väl började läsa boken upptäckte jag omgående att där, på pappret, stod alla mina tankar, svårigheter och vurpor. Något som jag kunde känna igen mig i och lära mig av. Något som gav tröst och hopp. Det gör att jag ser Väggen som en av de viktigaste böcker jag läst på länge. 

Väggen passar alla typer av läsare. Orden är lätta att ta till sig och kortheten i textstyckena fungerar för läsare på båda sidor av väggen. Det är dessutom en bok som kan förklara tillståndet för oförstående anhöriga, vänner, chefer och kollegor


Denna bok kommer jag att ge som gåva till de runt omkring mig som i framtiden blir utbrända för att ge hopp, tro och styrka.


Boken finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.

torsdag 15 december 2016

Frukost på Tiffany's

Betyg: 1/5 
(Goodreads: 3.89)

Titel: Frukost på Tiffany's
Originaltitel: Breakfast at Tiffany’s
Författare: Truman Capote
Förlag: Bonnier Pocket 
Antal sidor: 182 
Utgivningsår: 2012
Format: Pocket

Året är 1958 och Truman Capote ger ut långnovellen Frukost på Tiffany’s. Boken löper stora framgånger och huvudpersonen Holly Golightly klassas snart som en kulturikon.

Frukost på Tiffany’s handlar om vänskapen mellan 18-19-åriga Holly Golightly och berättaren som hon kallar Fred. Läsaren får följa hur deras relation utvecklas perioden 1943-1944 i ett hyreshus på Manhattans Upper East Side då Holly är på jakt efter den perfekta mannen att gifta sig med.

Capote tecknar ett skickligt personporträtt av en naiv och omogen ung kvinna som stått på egna ben sedan fjortonårsåldern. Genom Hollys förmåga att anpassa sig efter de hon möter, sina kvicka svar och små hemlighetsfulla anekdoter från sitt liv gör hon ett djupt intryck på alla hon träffar.
Under årets gång går Holly på otaliga fester, träffar män och har en romantiserad bild av verkligheten. 

Frukost på Tiffany’s har alla delar som behövs för att jag ska finna berättelsen intressant. Dock ser jag den som mycket platt, vilket kan bero på att Capote fokuserat på berättarens perspektiv. Hollys djup glimmar till lite då och då, men jag vill veta mer. Vad händer runtomkring henne och vem är egentligen berättaren? Denna informationstunnhet är genomgående i hela boken och när jag läst sista sidan känner jag fortfarande inte att jag fått grepp om varesig Holly eller berättaren. Däremot har Capote lyckats väl med dialogerna och i vissa stunder känner jag Hollys närvaro. Sen kommer nästa mening, och jag vill slå igen boken. Varför Frukost på Tiffany’s blivit en klassiker kommer jag nog aldrig att förstå.


Boken finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.
SparaSpara
SparaSpara

onsdag 14 december 2016

Böcker att se fram emot 2017

Förlag: Albert Bonniers

lördag 10 december 2016

Born to Run: jakten på löpningens själ

Betyg: 4/5  
(Goodreads: 4.27)

Titel: Born to run: Jakten på löpningens själ
Originaltitel: Born to run 
Författare: Christopher McDougall
Förlag: Månpocket 
Antal sidor: 366 
Utgivningsår: 2012
Format: Pocket
Genre: Fakta / Hälsa 


När jag av misstag snubblade över Born to Run: jakten på löpningens själ visste jag inte vad jag hade att vänta. Visserligen har jag mellan varven provat på lite lättare joggning, men på grund av diverse olika skador aldrig riktigt fastnat för det. Så jag vände och vred på boken, var det verkligen värt att läsa en bok om löpning? 

Efter bara några sidor visade det sig att Christopher McDougall inte enbart skrev en intressant historia utan även gick igenom grundläggande principer kring fötternas och därmed idrottskadornas uppkomst.

I Born to Run har McDougall skapat en självbiografisk ramberättelse där han genom konstens alla regler försöker få bukt med de löparskador han med jämna mellanrum drar på sig. Som av en slump är han utskickad till Mexiko för att skriva en artikel för en tidning då han hör talas om indianfolket Tahamuara, en stam som lever långt in i Kopparkanjonen utan påverkan från omvärlden och som framförallt lever för att springa. McDougall blir nyfiken och lyckas mot alla odds ta sig in i kanjonen, träffa Tahamuarafolket och förändra hela sitt sätt att se på löpning. Författaren varvar informativa avsnitt med att fortsätta ramberättelsen om ett ultramaraton uppsatt mellan några av världens bästa löpare och ett gäng Tahamuaraindianer. 

I de faktaspäckade delarna är McDougall är mycket tydlig med att han ser den moderna löparskon och dess urfader (Nike) som orsaken till att människor inte längre tycker om, vill eller kan springa. Han beskyller Nike för att vara orsak till mer eller mindre alla löprelaterade skador sedan 1970-talet och förespråkar istället att västerlänningar borde göra som Tahamuara - springa barfota eller i så tunna och platta skor som möjligt. McDougall menar att fötterna är uppbyggda för att arbeta och att man genom att stänga in dem i skor försvagar dem, använder dem på fel sätt och därmed ökar risken för skador.

Jag finner Born to Run mycket intressant och kan hålla med om en hel del av McDougalls tankegångar, däremot saknar jag perspektiv i faktan. McDougall har samlat en hel del information som stödjer hans teori, men motståndarsidan då? Och gäller samma teori för korta distanser som för långa? Innan boken är slut har jag en hel del obesvarade frågor och jag förstår att jag nog tvingas ta mig igenom en hel del vetenskapliga artiklar för att kunna få dem besvarade.

Trots allt är Born to run är helt klart en mycket läsvärd bok. Jag skulle rekommendera den till alla som har något intresse av löpning, eller som funderar på att börja springa. Boken är inspirerande och till och med jag kände ett sug efter att ta mig en löprunda, trots att jag inte sprungit på två och ett halvt år.


Boken finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.

fredag 9 december 2016

Julklappstips!

Har du svårt att komma på vad du ska ge dina bokälskande vänner? Några av de böcker som jag läst och tycker mycket om finns i listan nedan. Kanske kan du få några tips?


TILL SLAPPAREN:

Marley & Jag - John Grogan
”En historia om en familj och om den underbart neurotiska hund som lärde dem vad som egentligen betyder något i livet.
Jenny och John skulle just börja sitt gemensamma liv. De var unga och kära, de hade ett litet hus och inte ett bekymmer i världen. Så bestämde de sig för att öva sina föräldratalanger på en hund. In i deras hem kom Marley, en svansviftande gyllengul labradorvalp. Och tillvaron förändrades för alltid.
Snabbt växte Marley till en bredbröstad fyrtiofemkilos ångvält, en hund som inte liknade någon annan. Han dundrade fram, sprang genom nätdörrar, hälsade alla gäster med en dreglig puss och tuggade i sig det som kom i hans väg, alltifrån pennor till ett använt graviditetstest. Lydnadskurser hjälpte inte, Marley blev relegerad. Det gjorde inte heller de lugnande medel som veterinären skrev ut med kommentaren: "Tveka inte att ge honom de här."
Men Marley hade ett gott sinne. Lika vilt som han betedde sig, lika obegränsad var hans tillgivenhet. Marley delade parets glädje när de väntade sitt första barn, och deras sorg när det blev missfall. Plötsligt visade han upp en ny sida då han timme efter timme stod helt stilla och lät Jenny gråta ut i hans päls.
Vart han än kom ställde han till med oreda - och vann allas hjärtan. Hela tiden förblev han orubbligt lojal, även i de stunder då hans familj tvekade om de verkligen skulle kunna ha honom kvar. Villkorslös kärlek, blev de medvetna om, kan ta sig många uttryck.”




En man som heter Ove - Fredrik Backman
”Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid. Det är en underhållande feel good-berättelse i samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet från den ljusa sidan.”






TILL TONÅRINGEN:

Ondskan - Jan Guillou
När Erik relegeras från skolan på grund av sin brutalitet hamnar han på en internatskola långt från huvudstaden. Där hoppas han kunna bryta cirkeln av våld han fostrats in i och börja om. Men han får lära sig att den ondska, utövad av hans sadistiske far, som han upplevt i hemmet även existerar i andra former.
   Internatskolan är en värld fylld av pennalism som efterhand driver Erik in i en spiral av våld och motvåld. Han inser att hans uppväxt inte bara format honom till den han är, utan att han också fått den kunskap som behövs för att en gång för alla göra upp med ondskan han vill lämna bakom sig...

Temat i Ondskan, våld på både gott och ont, är ständigt lika aktuellt och boken har sedan den utkom första gången 1981 blivit en modern klassiker och den första stora läsupplevelsen för en mängd ungdomar.”


Tusen små bitar - James Frey
Tusen små bitar är James Freys debutbok och har nått miljontals läsare världen över. Den gavs först ut som en självbiografi, men skapade stor skandal och uppmärksamhet då det visade sig att den inte höll sig helt till sanningen.  

Detta är en intensiv berättelse om drog- och alkoholmissbruk, om begär och beroende, och James kamp på rehab för att bli frisk. Frisk och äntligen fri.

"talar direkt till läsaren. Krävande. Hänsynslöst. Naket. Det var länge sedan jag blev så fysiskt påverkad av en roman."
Norrköpings Tidningar

"Det skulle inte förvåna om James Freys debutbok blir en klassiker"
Eskilstuna-Kuriren”










TILL TÄNKAREN:

Alkemisten - Paulo Coelho
"Alkemisten" är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten. Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar. 

"Alkemisten" är en av vår tids mest sålda böcker. Den har översatts till 58 olika språk och utgivits i 156 länder.”

Brida - Paulo Coelho
Irländska Brida är en ung och vacker kvinna med en ovanlig gåva. Nyfiken och på jakt efter svar uppsöker hon en mästare i magi för att lära sig mer om denna gåva. Hon vill också få kunskap om hur hon finner sin själs andra halva. Men ju närmare hon kommer sanningen, destå mer börjar hon tveka. Vill hon verkligen lära sig den uråldriga månens tradition som kan avslöja vem som är hennes andra hälft? Är det någon hon ännu inte har träffat, eller finns han närmare än hon tror? 

"De enkla tankarna kommer till mig först när jag trasslar in mig i de komplicerade" 
Ur Brida”












I kroppen min: Resan mot livets slut och alltings början - Kristian Gidlund
Kristian Gidlunds blogg om kampen mot cancern - I kroppen min - nu som bok. En unik berättelse av en ung människa som fått veta att han ska dö. Kristian Gidlund började skriva bloggen I kroppen min när han fick sin första cellgiftsbehandling mot magcancern, i mars 2011. Efter sex månader verkade det som om behandlingen hade lyckats. Men i augusti 2012 visade det sig att han drabbats på nytt - den här gången var cancern obotlig. Boken I kroppen min baseras på hans välbesökta blogg, med texter som inte lämnar någon läsare oberörd: "Jag fick beskedet på en torsdag, strax innan jag skulle äta pannkakor. Men det började långt innan dess. Så klart. Jag ska försöka berätta. Jag ska försöka. Och redan där misslyckas jag. Har skrivit och raderat alldeles för länge nu. Det här är nog en självisk bok. Skapad av mig själv. För mig själv. Och om du vill läsa får du gärna göra det. Men det här är mitt sätt att hantera den här situationen. Mitt sätt att tygla det som har tvingat sig in i mitt liv. Som jag måste leva med. Jag hade tänkt berätta hur allt började, hur jag har tänkt sedan den där torsdagen. Jag hade tänkt berätta om vilka känslor som har osat, fräst och dundrat inom mig. Men jag orkar inte vara saklig. Inte vara föredömligt dramaturgisk i berättandet. Inte nu. Kanske senare. Men det finns något som jag måste berätta. Och om det upprör någon att det var på det här viset som ni fick reda på det, så är jag ledsen för det. Förlåt. Men ingen är mer upprörd över det här än jag. Jag lovar. Det finns något som jag måste berätta. Jag har cancer. Allting har förändrats. I morgon börjar min cellgiftsbehandling. Och den där torsdagen åt jag mina pannkakor kalla." Kristian Gidlund är 29 år och född och uppvuxen i Borlänge. Han är journalist och trummis i bandet Sugarplum Fairy. Hans blogg I kroppen min har fått enorm genomslagskraft och Kristian har medverkat i tv, tidningar och radio för att berätta om sin kamp mot magcancern som drabbade honom på nytt i augusti 2012.”



TILL SPÄNNINGSSÖKAREN:

Män som hatar kvinnor - Stieg Larsson
Ekonomijournalisten Mikael Blomkvist behöver en time out. Han har precis blivit fälld för förtal av finansmannen Hans-Erik Wennerström och dömts till tre månaders fängelse. Han beslutar sig för att ta en paus från sitt jobb på tidskriften Millennium.

I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart att familjekrönikan bara är en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Henrik Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år - något som Henrik Vanger aldrig kunnat släppa.

Blomkvist åtar sig motvilligt uppdraget, och till sin hjälp får han den unga Lisbeth Salander - en strulig tjej, tatuerad och piercad, men också en utmärkt researcher och en av landets främsta hackers.
Tillsammans gräver Blomkvist och Salander allt djupare i familjen Vangers förflutna och möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana.”



 Flickan som lekte med elden - Stieg Larsson
Lisbeth Salander återvänder till Sverige efter en längre tids vistelse utomlands. Hon har kommit över en stor summa pengar vilket innebär att hon för första gången i sitt liv är kvar och det går upp för henne att hon är helt ensam.

Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Journalisten Dag Svensson och hans sambo Mia Bergman har hittat avslöjande uppgifter om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas i traffickinghärvan har höga positioner i samhället.

Händelser i Salanders mörka förflutna börjar göra sig påminda. När Dag och Mia blir brutalt mördade riktas misstankarna mot Salander och en stor polisjakt drar igång. Salander bestämmer sig att en gång för alla göra upp med det förgångna och straffa dem som förtjänar det. Återigen korsas Blomkvists och Salanders vägar.

Flickan som lekte med elden är den andra delen i Stieg Larssons Millenniumtrilogi.”



Luftslottet som sprängdes - Stieg Larsson
Två svårt skadade personer tas in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som Salander huggit med en yxa.

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde visserligen att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Zalachenko har tidigare varit yrkesmördare i den sovjetiska underrättelsetjänsten. Han är dessutom Salanders far och det är han som försökt ta livet av henne. Starka krafter vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla.

Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.”





TILL KULTURTANTEN:

Den vita staden - Karolina Ramqvist

Det stora huset ser fortfarande nästan nytt ut under den grå himlen. Snön ligger i vallar på trappan upp till ytterdörren, som är låst med flera lås. Därinne finns Karin med sin lilla dotter, bara drygt ett halvår gammal.

Det är smutsigt, det finns ingen värme och det är tomt i skåpen. Hon är ensam nu. Allt har förändrats. Pengarna är slut och hon har sålt det mesta av värde.

En dag knackar kronofogden på dörren. Hon är på väg att förlora det enda hon har kvar, huset som John gav henne. Vem ska skydda henne nu? Vart ska hon och Dream ta vägen?

Hon måste ta sig ut. Hon måste orka. Hon ger sig av med barnet för att få tag på det som hon har rätt till.

Karolina Ramqvists nya roman är en fristående fortsättning på Flickvännen.”